|
|
Opperdoezer Ronde is een aardappelras dat uitsluitend rondom het Noord-Hollandse dorp Opperdoes wordt verbouwd. Het ras gedijt uitsluitend op de wat hoger gelegen zavelrijke gronden in deze streek van Noord-Holland. In Opperdoes werden vanaf 1860 voornamelijk negenwekers verbouwd, een snelgroeiende aardappel, die al vroeg in het seizoen gerooid kan worden. Deze negenwekers werden gekruist met uit zaadbollen gekweekte variaties van de plant, door de Andijkse tuinder J. Sluis. Het resultaat werd aanvankelijk de sluis genoemd. Door veredeling van deze aardappel ontstond de Opperdoezer Ronde. Het is een vastkokende consumptieaardappel met een gele schil. Officieel is de omschrijving: “een geel/wit vlezige, iets onregelmatige gevormde, ovaalronde, diepogige knol met een vrij laag zetmeelgehalte”. Om deze reden wordt de Opperdoezer Ronde door kenners als delicatesse gezien. De aardappel bevat veel vitamines en hoogwaardige eiwitten. Doordat de aardappel vastkokend is, is deze zowel geschikt voor koken als bakken. Vanwege de uiterst kwetsbare dunne schil wordt de aardappel door de telers met de hand gerooid. De eerste aardappelen kunnen al in mei worden gerooid, als deze in plastic tunnels groeien. Aardappels in een kas kunnen zelfs al in april worden gerooid. De hele oogst is in ieder geval voor eind september uit de grond, wat de Opperdoezer Ronde een vroege aardappel maakt. De Opperdoezer Ronde is een beschermde oorsprongsbenaming. (Bron: Wikipedia)
Wij verkopen dit ras in de beste CONSUMPTIEKWALITEIT.
Het is GEEN officieel pootgoed en (mocht je buiten onze verantwoordelijkheid deze aardappels planten i.p.v. opeten) de geoogste aardappel mag je officieel niet “Opperdoezer Ronde” meer noemen.
Leveringsmaandenfebruari t/m juli
|