Een slimme kiemmachine: klein, maar net zo slim als de professionele kiemtrommels! De kunststof trommel met zaden zakt (draaiend volgens een geprogrammeerde cyclus) in een waterreservoir en gaat na enige tijd weer naar boven het water uit. Na 3-12 dagen zit de trommel vol met gezonde, schone kiemen. Klaar voor consumptie of voor enige dagen bewaring in de koelkast.
Het hele apparaat is (lxbxh) 32x20x22 cm en verbruikt slechts 4,5W. Het waterreservoir heeft een inhoud van ongeveer 570 ml en je kan ongeveer 50 gram zaden per keer kiemen.
Het gebruik stap-voor-stap:
- Week de zaden 8-16 uur in een pot of glas met lauw water om deze alvast te laten zwellen.
- Sluit de Vitaseed Kiemtrommel aan op 220V.
- Vul de onderbak (het waterreservoir) met kraan- of bronwater, let op de min-max stand.
- Lepel de voorgeweekte zaden in de trommel.
- Start het kiemproces door op de start-knop te drukken.
- Voor optimale kieming is een warme plek het beste, liefst niet te licht.
- De trommel gaat draaien en zakt langzaam richting het waterreservoir waardoor de zaden worden bevochtigd, hierna komt de trommel al draaiend weer in de oorspronkelijke positie.
- Dit proces duurt 2 minuten en herhaalt zich elke 2 uur.
- Dagelijks het water verversen is aan te bevelen, ideaal water voor je planten! Het apparaat even uit zetten voordat het reservoir wordt ververst, uiteraard moet de trommel in hoge positie zijn.
- Als de zaden volledig gekiemd zijn, kunnen deze uit de trommel worden verwijderd door deze simpelweg open te vouwen. De kiemen goed wassen, even droogslingeren en smullen of opslaan in de koelkast.
- De trommel schoonmaken met de hand, liefst met een biologisch wasmiddel.
Gekiemde zaden zijn zeer gezond en vullen dagelijks op een natuurlijk wijze je vitaminen aan. Experimenteer met de volgende soorten: Alfalfa, Basilicum, Mosterd, Broccoli, Amsoi, Boekweit, Wortelen, Kekererwt, Cichorei of Andijvie, Prei of Uien, Rode Klaver, Inkarnaatklaver, Dille, Peultjes, Radijs, Rodekool etc. Zie ons hoofdstuk Kiemen en Microgroenten.