|
Een heerlijk maar tegelijk ook berucht knolletje...
Heerlijk: de knolletjes kunnen in het najaar worden geoogst en smaken rauw of in de roerbakschotel heerlijk “nootachtig”. Je kan ze roosteren voor een smakelijke koffie- of chocolademelkvervanger. In Spanje wordt van deze knolletjes de bekende horchata getrokken, een melkkleurige drank met notensmaak. Het knolletje is al eeuwenlang bekend (en in cultuur) in Afrika, Azië en Europa. Ze zijn gevonden bij Egyptische tomben van 2400 v.Chr. en de Zoeloe’s kennen het knolletje als sinds mensenheugenis als hulp voor spijsvertering en verbetering van de ademgeur.
Berucht: De tuinbouw kan enorm last krijgen van de wilde vorm van dit plantje, een rampzalig onkruid in de bollen- en aardappelteelt. Onze variëteit is echter niet rankend en bloeit niet, dus maakt geen zaad. Je hoeft dus niet bang te zijn om tot last te wezen voor de buurman die bollenboer is.
ZaaimethodeHet zakje bevat 5 (ingedroogde) knolletjes, deze mogen eerst een 3-4 dagen in lauw water opzwellen (elke dag water verversen) en vervolgens in een potje op een warm plekje uitlopen. Zodra het blad boven komt (dit kan 100-120 dagen duren!) en het niet meer vriezen kan mag het plantje buiten worden geplant. Teelt in de kas mag ook
Leveringsmaandenhet gehele jaar
|