818200-aardbeiboom
meer info
 
818200-aardbeiboom

Aardbeiboom

Arbutus unedo
(Engels: Strawberry Tree)
Dat deze plant niet al veel bekender is…! De teelt is eenvoudig, de witte bloemetjes (in het najaar) zijn sierlijk en de langzaam rijpende vruchten (duurt een jaar) creëren een prachtige combinatie van bloei en vruchten. De smaak is tropisch en prettig uniek, te veel achter elkaar eten wordt afgeraden i.v.m. maaggisting. Eerst in een pot opkweken, daarna in de kas planten of op een niet te natte plaats in de tuin. De kleine boom is redelijk winterhard, tot -16°C. De groei in Noord-Europa is tamelijk traag: in 5 jaar tot 2 meter, blijft steken op 3 meter hoogte, behalve op zeer beschutte plekken. In de subtropen met voldoende vocht, kan de boom tot maximaal 10 meter hoogte uitgroeien.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

818200.1  1 plant    €  9,95 
bestel
818250-amandel-robijn
meer info
 
818250-amandel-robijn

Amandel 'Robijn'

Prunus dulcis
(Engels: Almond)
In het voorjaar verrast dit winterharde boompje met prachtige, zachtroze bloesem. Ze houden van kalkrijke, niet te natte (dus warme) grond en veel humus. ‘Robijn’ is een van de weinige en zeer betrouwbare rassen. De boom (of forse struik) is zelfbestuivend en geeft een flinke opbrengst. Zo rond eind september zie je de groene, harige vruchten barsten, eerder hoef je ze niet te plukken, de dichte vruchten zijn namelijk niet open te krijgen en ook nog niet rijp. Je kan ook wachten tot ze vallen. Laat de noten 3 weken drogen, dan zijn ze eetbaar: rauw of geroosterd. De noten bevatten een bruine schil die niet iedereen lekker vindt. Na kort blancheren kan je de bruine velletjes er makkelijk af halen. Je kan de ongepelde noten ongeveer 6 maanden bewaren op een droge, donkere en koele plek.
Je hoeft de oogst niet te beschermen want vogels eten de amandelen niet. Maar pas wel op voor nachtvorst tijdens de bloei in de lente. Je snoeit een Amandel (en ander steenfruit) in de zomermaanden, of anders direct na de oogst. Snoeien in de zomermaanden heeft 1 groot voordeel: je kunt zien waar vruchten hangen en je snoei daar dus op aanpassen. Snoei al te lange en hoge takken tot op 1/3 terug, plus uiteraard de gebroken, dode, zieke of kruisende takken. En aangezien je de vruchten ziet hangen kun je eventueel niet dragen takken of terugsnoeien of inkorten. Amandel en Perzik bestuiven elkaar mits ze tegelijk bloeien.
VOOR BELGIÈ MOETEN WE 10 EURO EXTRA KOSTEN BEREKENEN VANWEGE DE AFMETING EN INPAKKOSTEN VAN DE BOOMPJES.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

818250.1  1 plant   €  17,50   
MOMENTEEL UITVERKOCHT!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer leverbaar is. 
818300-appel-jonagold
meer info
 
818300-appel-jonagold

Appel 'Jonagold'

Malus Domestica
(Engels: Apple)
Geeft sappige, zoetzure, geel-rode appels. Met blos geplukt geeft de lekkerste smaak. Op een koele plaats wekenlang te bewaren. Na een uitgebreide test door de universiteit in Bonn: het gezondste appelras qua voeding en vitamines! Als onderstam wordt M26, waardoor de boom klein blijft en ook geschikt is voor potcultuur. Dit ras is zelfbestuivend, maar een ander ras in de buurt geven extra goede bestuiving. Jonagold ontstond in de VS en is in België rond 1960 geïntroduceerd. De eerste massale aanplant was daardoor in de Sint-Truidense fruitstreek in het Limburgse Haspengouw. Het ras kende vrij vlug een groot succes omdat het een zeer hoge productie per hectare geeft en de uitstekende smaakeigenschappen van de 'Jonathan' combineert met de goede bewaareigenschappen van de 'Golden Delicious'. Jonagold is in 2006 in Nederland de op één na meest geteelde appel: 1782 ha (19 %) op een totaal van 9562 ha. Ze volgen Elstar op (9562 ha in 2006).

Leveringsmaanden: het gehele jaar

818300.1  1 plant    €  9,95 
bestel
819060-beukennootjes
meer info
 
819060-beukennootjes

Beukennootjes

Fagus sylvatica
(Engels: Beech)
In de vollegrond wordt dit een grote boom met een imposante kruin. Gesnoeid (bijvoorbeeld als haag) of geteeld in een grote pot blijft de afmeting beperkt. De vrucht: het beukennootje is de heerlijke versnapering, die deze boom geeft. Vochtige grond is voor de goede groei een voorwaarde. De herfstkleuren van de beuk zijn fantastisch!

Leveringsmaanden: het gehele jaar

819060.1  1 jonge boom    €  3,95 
bestel
822345-japanse-krentenboom
meer info
 
822345-japanse-krentenboom

Japanse Krentenboom

Hovenia dulcis
(Engels: Japanese Raisin Tree)
Een bijzondere, Aziatische boom, die bij ons geheel winterhard is! De vruchtjes (3 cm) kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden en zijn zoet, geurend met een peer-achtig aroma. Gebruik ze als rozijnen om op te snoepen of in allerlei bakgerechten. Geef de boom een zonnige plaats, ze zijn ook in trek als sierboom, de witte bloesem geurt heerlijk en lokt vele insecten! Het hout van de Japanse Krentenboom is hard en wordt graag gebruikt voor de meubelbouw.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

822345.1  1 plant    €  6,95 
bestel
822390-judasboom
meer info
 
822390-judasboom

Judasboom

Cercis siliquastrum
(Engels: Judas Tree)
De bloemknoppen kunnen in het zuur worden ingelegd als een heerlijke specerij en de bloemetjes zelf zijn een lekkernij in de salade: een beetje zoet en een beetje zuur! De verse, roze peultjes zijn rauw ook heel smakelijk, kortom een boom om van te smullen...
De Judasboom is een naaktbloeier waarbij de roze bloemetjes in mei groepsgewijs op de kale takken en de stam (!) staan. Een opvallende verschijning in een tuin! Een ietwat bizarre verklaring voor de naam is de overlevering dat Judas (de verrader van Jezus) zich zou hebben verhangen aan deze mooie boom. Hoe dan ook: na de bloei loopt het hartvormige blad uit en worden de lange roodbruine peulen met de zaden gevormd. De hoogte van de langzaam groeiende boom bedraagt uiteindelijk circa 8-10 m. Vanwege deze geringe hoogte is het boompje geschikt voor de wat kleinere (stads)tuin.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

822390.1  1 jonge boom    €  4,95   
MOMENTEEL UITVERKOCHT!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer leverbaar is. 
822460-kastanje-tamme
meer info
 
822460-kastanje-tamme

Kastanje, Tamme

Castanea sativa
(Engels: Sweet Chestnut)
Voor mensen met een (zeer) grote tuin of voor een perceel waar een grote boom (25-35 m) mag staan... In een pot van 1 m³ kan je er ook een grote bonsai van maken. De Kelten brachten de boom naar Noord-Europa, de Romeinen zorgden voor de verdere verspreiding... Wie kent niet de vuurkorven met gepofte kastanjes? Je kan de kastanjes dus roosteren, maar makkelijker is het om deze te koken. In veel landen, onder andere in Frankrijk, Zuid-Tirol en Hongarije is de kastanjepuree ("Crème de Marron", "Gesztenyepüré") geliefd in desserts of als bijgerecht. Het is in blik of gemalen uit de diepvries te koop. In talloze landen in met name Midden-Europa worden hete kastanjes in de winter op straat verkocht aan voorbijgangers (in Zwitserland bijvoorbeeld heten ze 'Marroni').

Leveringsmaanden: het gehele jaar

822460.1  1 jonge boom    €  4,95   
MOMENTEEL UITVERKOCHT!
Plaats dit artikel in je favorieten en ontvang een mail zodra het weer leverbaar is. 
822680-lijster-appel-bes-titan
meer info
 
822680-lijster-appel-bes-titan

Lijster-Appel-Bes 'Titan'

Sorbaronia
Dit zeer winterharde boompje is een kruising tussen de lijsterbes en appelbes, wat resulteert in een enorme oogst van donkerpaarsrode trossen met bessen van 1-1,5g. Deze bessen zijn zeer gezond, het vruchtvlees is geel, sappig, zoetzuur en niet wrang. De boompjes groeien traag, tot 3 m hoogte, ze zijn zelfbestuivend en niet ziektegevoelig.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

822680.1  1 plant    €  19,95 
bestel
822705-mispel
meer info
 
822705-mispel

Mispel

Mespilus germanica
(Engels: Medlar)
De mispel vormt een kleine boom, die ongeveer 4-5 m hoog kan worden. Ze bloeit in mei en juni met ongeveer 4 cm grote, crèmewitte bloemen.De mispel kwam in Duitsland verwilderd veel voor in de bossen, waardoor men dacht dat de boom daar inheems was, wat in de naam M. germanica tot uitdrukking komt.
1000 v.Chr. werd de mispel al in Noord-Iran aangeplant en kwam 700 v.Chr. naar Griekenland en 200 v.Chr. naar Rome. De mispel is door de Romeinen verder verspreid. Het was een zeer belangrijke vrucht tijdens het Romeinse Keizerrijk en Middeleeuwen nog voor de introductie van andere fruitsoorten in West-Europa. Ze werd in de Middeleeuwen vooral in Frankrijk en Duitsland aangeplant en in de Nederlanden in kloostertuinen. De vrucht is nu veel minder algemeen dan vroeger, maar wint momenteel weer iets aan populariteit, niet in het minst omdat deze vol zit met vitamine C en goed is voor de maag en voor de spijsvertering.
De boom vormt droge, kleine, harde, goudbruine vruchten, die in oktober rijp, maar dan nog ongenietbaar, melig en wrang, zijn. Na de eerste nachtvorsten worden ze zacht en bruin en dan kunnen ze na een poosje wel gegeten worden. Aanbevolen wordt om ze in oktober of november na een nachtvorst te plukken en ze met de bovenkant naar onderen 2-3 weken te bewaren op een koele plaats. De vrucht wordt 'beurs', waarbij de kleur via een fermentatieproces (het bletten) verandert van groen-wit naar donkerbruin en de smaak zoet weeïg proeft. Ook is het mogelijk de vruchten enkele dagen in de diepvriezer te leggen, waarna ze gegeten kunnen worden. Voor sommigen is de mispel een lekkernij. Het gezegde: "Zo rot als een mispel" slaat dus in feite op een lekkernij. Als de mispel zacht is, is hij maar een paar dagen houdbaar, omdat hij dan gemakkelijk kan gaan beschimmelen en echt gaan rotten. (tekst bewerkt uit Wikipedia)

Leveringsmaanden: het gehele jaar

822705.1  1 jonge boom    €  9,95 
bestel
822710-moerbei-zwarte
meer info
 
822710-moerbei-zwarte

Moerbei, Zwarte

Morus nigra
(Engels: Black Mulberry)
Een vruchtboom, die al eeuwen in cultuur is! De framboosachtige vruchten zijn heerlijk in desserts of jam. Het beste kennen we de boom als gastheer van de zijderups. Het grote gezaagde en (later) handvormige blad loopt laat in het voorjaar uit, ook de bloei is laat, dus geen bevriezing. Aan 1 boom komen mannelijke en vrouwelijke bloemen, die elkaar kunnen bestuiven (fertiel = zelfverdraagzaam = 1 plant is genoeg voor vruchtzetting). Door snoeien kan de plant als BONSAI, struik, stamboom of leiboom (bv. kandelaar of parasol) worden geteeld. Verschil tussen witte en zwarte moerbei: witte heeft grijsgroene , behaarde twijgen; zwarte heeft geelgroene, onbehaarde twijgen. Zeer winterhard!

Leveringsmaanden: het gehele jaar

822710.1  1 plant    €  8,95 
bestel
822710.2  1 grote plant    €  15,00 
bestel
818200-aardbeiboom
818250-amandel-robijn
818300-appel-jonagold
819060-beukennootjes
822345-japanse-krentenboom
822390-judasboom
822460-kastanje-tamme
822680-lijster-appel-bes-titan
822705-mispel
822710-moerbei-zwarte

Artikelnr Naam Prijs
818200.1 AARDBEIBOOM, 1 plant
€ 9,95
818250.1 AMANDEL 'Robijn', 1 plant
niet leverbaar
818300.1 APPEL 'Jonagold', 1 plant
€ 9,95
819060.1 BEUKENNOOTJES, 1 jonge boom
€ 3,95
822345.1 JAPANSE KRENTENBOOM, 1 plant
€ 6,95
822390.1 JUDASBOOM, 1 jonge boom
niet leverbaar
822460.1 KASTANJE, TAMME, 1 jonge boom
niet leverbaar
822680.1 LIJSTER-APPEL-BES 'Titan', 1 plant
€ 19,95
822705.1 MISPEL, 1 jonge boom
€ 9,95
822710.1 MOERBEI, ZWARTE, 1 plant
€ 8,95
822710.2 MOERBEI, ZWARTE, 1 grote plant
€ 15,00

Fruit in boomvorm

Deze groep komt voor in Fruit

 filter op
per pagina
pagina van 2    
Er zijn 18 artikelen in deze groep.
pagina 1 van 2    

ECO-producten
Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Skal houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van deze regels. Ze doet dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Zie voor meer informatie www.skal.nl

OKÉ-zaden
Dit zaad is geteeld, geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden. Wij kopen deze zaden internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. Zij hebben niet altijd de status of de financiële middelen om zich te laten certificeren en vallen dus onder controle en/of vertrouwen van Vreeken's Zaden.